hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Europska komisija ne dopušta potpisivanje ugovora za Plomin C

Plomin

Europska komisija ne odobrava uvjete ugovora za izgradnju termoelektrane Plomin C te on do daljnjega ne smije biti potpisan, objavio je danas Novi list.

Zelena akcija, Greenpeace, Zelena Istra i Bankwatch od početka prošle godine ukazuju kako ovakav ugovor Europska komisija neće prihvatiti, navodeći to kao još jedan razlog za odustajanje od Plomina C.[1]  Zbog ignoriranja ovakvih upozorenja od strane HEP-a i Vlade, udruge su 22. rujna ove godine Europskoj komisiji poslale dopis u kojem su detaljno argumentirale neusklađenost planiranog ugovora s pravilima Europske unije, očekujući upravo ovakvu reakciju.

HEP već mjesecima  pregovara s Europskom komisijom o sadržaju planiranog ugovora za izgradnju Plomina C, kojeg namjerava sklopiti s japanskom tvrtkom Marubeni. Tim ugovorom HEP se planira obvezati da će idućih nekoliko desetljeća kupovati električnu energiju iz Plomina C. Mediji su prenosili različite neslužbene informacije o cijeni električne energije koje su ukazivale da se radi o 2 do 3 puta skupljoj energiji od one koja je dostupna na tržištu. Upravo je ova garancija otkupa problematična Europskoj komisiji jer ona zapravo predstavlja oblik državne potpore koja je unutar EU moguća samo u iznimnim situacijama.  „Pregovori između HEP-a i Marubenija o cijeni električne energije iz Plomina C odvijali su se iza zatvorenih vrata bez ikakvog informiranja javnosti, iako je jasno da će građani morati snositi troškove izglednog povećanja cijene energije. Ovaj projekt je i u neskladu s klimatskim ciljevima EU te bismo u slučaju njegove izgradnje uskoro trebali plaćati visoke troškove emisije CO2, što bi također trebali snositi građani Hrvatske.“, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

„Iako iz HEP-a i Ministarstva gospodarstva pokušavaju umanjiti važnost ovakvog stava Europske komisije, jasno je da se Plomin C suočava s velikim problemima. Ovaj projekt napuštaju banke, ugovoru se protivi Europska komisija, a izgradnji se protivi uvjerljiva većina građana na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini. Kampanja koju godinama vodimo protiv Plomina C daje jasne rezultate te smo uvjereni kako ovaj ekonomski i okolišno štetan projekt nikada neće biti izgrađen“, zaključio je Zoran Tomić iz Greenpeacea.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre je izjavila: „Već je previše godina uzaludno potrošeno na ovaj štetan projekt. Da je toliko truda uloženo u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, danas više nitko ne bi niti razmišljao o Plominu C.  Tražimo od buduće Vlade da napokon odustane od ovog projekta te da napravi odlučan zaokret prema održivoj energiji.“

--

[1].http://zelena-akcija.hr/hr/programi/zastita_prirodnih_resursa/etnar/ugovor_za_plomin_c_najvjerojatnije_ce_biti_nelegalan

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.