hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Dosta nam je čekanja - zahtjevamo odgovore o zagađenju iz potoka Gorjak

Aktivisti udruga "Zelena akcija" iz Zagreba i "Ekoturistiko" iz Brdovca izveli su danas prosvjedni performance ispred Hrvatskih voda pod nazivom "Što MULJate?". Ovom prosvjednom akcijom smo željeli uputiti Hrvatskim vodama i drugim nadležnim državnim institucijama zahtjeve vezane uz sanaciju zagađenja koje desetljećima nastaje iz tvorničkih pogona Plive i Kvasca.

Hrvatske vode su zajedno sa drugim državnim institucijama suodgovorne za zagađenje u potoku Gorjak i Savi jer su Plivi svih ovih godina uredno izdavali vodopravnu dozvolu unatoč zagađenim otpadnim vodama koje su se svih ovih godina ispuštale u potok Gorjak. Tu vodopravnu dozvolu su na uvid tražile razne nevladine udruge no Hrvatske vode je odbijaju predočiti javnosti. Još početkom 2008. godine su Hrvatske vode naložile Plivi i Kvascu sanaciju potoka Gorjak no sanacija prema izjavama Hrvatskih voda nije niti započela. Hrvatske vode su koordinirale proces sanacije pa su podugovorile tvrtku APO da izradi Program sanacije, a APO je podugovorio Institut Ruđer Bošković da izradi studiju kojom bi se ispitao mulj i zagađenje u potoku Gorjak kako bi se utvrdila najprikladnija metoda sanacije. Institut Ruđer Bošković je 2008. godine objavio studiju koja pokazuje da je mulj u potoku Gorjak vrlo toksičan, a posebice zabrinjava visoka koncentracija antibiotika. Studija Instituta Ruđer Bošković sadrži preporuke koje Hrvatske vode u posljednje 3 godine nisu provele u djelo jer se prije svega čekalo da se Pliva i Kvasac dogovore u kojem će omjeru financirati sanaciju koja je procijenjena na oko 80 milijuna kuna. Te preporuke se prije svega tiču dva istraživanja koja Institut smatra da je potrebno izraditi prije sanacije - istraživanje o potencijalnoj rezistentnosti bakterija iz potoka Gorjak na antibiotike te istraživanje koje bi utvrdilo da li je bilo kontakta između zagađivala iz potoka Gorjak i vodocrpilišta Šibice.

Zahtijevamo od Hrvatskih voda i ostalih nadležnih institucija da javnosti nakon 3 godine čekanja prezentiraju rok do kojeg će se izraditi i u javnosti objaviti istraživanje o potencijalnoj rezistentnosti bakterija iz potoka Gorjak na antibiotike. Isto tako zahtijevamo da Hrvatske vode prezentiraju rok do kojeg će se izraditi i u javnosti objaviti istraživanje kojim će se utvrditi da li je došlo do kontakta između zagađivala iz potoka Gorjak (posebice antibiotika) i vodocrpilišta Šibice koje se nalazi samo 4 km nizvodno i pitkom vodom opskrbljuje 120.000 ljudi. Ova dva istraživanja koja su presudna za zaštitu okoliša i zdravlje građana šire zagrebačke okolice ne koštaju 80 milijuna kuna, već manje od 1 % tog iznosa. Javnost ne može čekati još 3 godine da se Pliva i Kvasac dogovore o omjeru financiranja cijele sanacije, a Hrvatske vode i ostale državne institucije imaju sve poluge da se istraživanja i sanacija provedu u najkraćem roku, primjerice uskratom vodopravnih dozvola Plivi i Kvascu ukoliko ne potpišu Sporazum o provedbi sanacije potoka Gorjak.

Fotografije s akcije možete preuzeti ovdje (fotografije su slobodne za preuzimanje i objavu u medijima)

Kontakt:
Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, 098 719253
Vlasta Petrač, dopredsjednica Ekoturistiko, 095 8607004

Dokumenti

Dosta nam je čekanja - zahtjevamo odgovore o zagađenju iz potoka Gorjak (26.1.2012.)

PDF 62 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.