hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

DORH i Vrhovni sud trebaju preispitati sudski proces o TE „Plomin C“!

Img 9349

U svrhu zaustavljanja termoelektrane (TE) „Plomin C“, Zelena akcija je danas poslala Državnom odvjetništvu (DORH) Prijedlog za izvanredno preispitivanje zakonitosti presude Upravnog suda u Rijeci.

Naime, Upravni sud je u listopadu prošle godine odbio našu tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP-a) zbog izdavanja okolišne dozvole za TE „Plomin C“. Za potrebe donošenja presude, Sud uopće nije razmatrao očitu neusklađenost ove TE s prostornim planom Istarske županije, što je bio jedan od glavnih temelja naše tužbe. Smatramo da je Upravni sud povrijedio odredbe Zakona o upravnom sporu, Zakona o zaštiti okoliša te Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš. Od DORH-a tražimo pokretanje postupka pred Vrhovnim sudom radi izvanrednog preispitivanja zakonitosti navedene presude. U slučaju prihvaćanja naše argumentacije, doći će do poništenja presude Upravnog suda u Rijeci te ponovnog pokretanja sudskog postupka protiv MZOIP-a.

Podsjetimo, TE „Plomin C“ imao bi izrazito negativan utjecaj na zdravlje građana. Prema analizi koju je napravio Greenpeace, koristeći se istom metodologijom koju upotrebljava i Europska agencija za okoliš, procijenjeno je da bi onečišćenje zraka uzrokovalo prijevremenu smrt oko 17 ljudi na godinu. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina, što je potrebno kako bi projekt bio isplativ, „Plomin C“ bio bi odgovoran za, statistički, čak 680 preuranjenih smrti. Osim toga, odveo bi nas u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu, s obzirom na to da nemamo vlastitih nalazišta ovog prljavog energenta. Dodatno, ova TE bi godišnjom emisijom od preko 2,6 milijuna tona CO2 pridonijela ubrzavanju klimatskih promjena.

„Plomin C“ je i ekonomski neisplativ što znači da bi u konačnici rezultirao s višim cijenama električne energije za građane. Osim toga, TE „Plomin C“ je projekt za kojeg postoji vrlo nizak interes investitora. Za investiranje nije zainteresiran RWE, suvlasnik TE „Plomin 2“, a od projekta su odustali i korejski KOSEP te poljski POL-MOT – dvije tvrtke koje je HEP odabrao za uži krug potencijalnih strateških partnera. Za investiranje nije zainteresirana niti Europska banka za obnovu i razvoj.Iako je bivši ministar gospodarstva Čačić sredinom 2012. izjavljivao kako je za „Plomin C“zainteresirano 50-ak tvrtki iz cijelog svijeta, trenutno još samo dvije tvrtke razmatraju investiranje u ovaj projekt. Zbog niskog interesa, rok kojeg su potencijalni investitori imali za dostavu obvezujućih ponuda do kraja listopada 2013. produljen je do kraja travnja 2014.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.