hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Dopis RWE-a potvrđuje da potpredsjednik Vlade Čačić, ne po prvi puta, obmanjuje javnost

Plomin

Glavni izvršni direktor njemačke tvrtke RWE, Peter Terium je u pismenom očitovanju na naš dopis izjavio „Na godišnjoj skupštini moj kolega Dr. Rolf Martin Schmitz je jasno rekao da RWE ne planira investirati u elektranu Plomin C. To mogu potvrditi i ja“. Ovim dopisom je RWE izravno demantirao tvrdnju g. Čačića da je RWE jedan od ponuđača za investiranje u TE Plomin C, te dokazuje da g. Čačić, ne po prvi puta, obmanjuje javnost u pokušaju realizacije ovog štetnog projekta.

RWE je jedan od najvećih europskih proizvođača električne energije i, još važnije za ovaj slučaj,  jedan od najvećih proizvođača električne energije iz ugljena. RWE je ujedno i suvlasnik TE Plomin 2, zajedno sa HEP-om. Podsjetimo, na godišnjoj skupštini dioničara RWE-a, koja se održala 19. travnja 2012. u njemačkom gradu Essenu, nazočio je i voditelj Energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan. On je na Skupštini održao kratak govor u kojem je objasnio razloge za protivljenje gradnji TE Plomin C te zatražio od RWE-a da se izjasni o namjeri za investiranje u ovaj projekt. Zamjenik Glavnog izvršnog direktora Dr. Rolf Martin Schmitz je izjavio da nemaju namjeru investirati u TE Plomin C, kao niti u ostale termoelektrane na ugljen u Istočnoj Europi (snimku te izjave možete pogledati ovdje).

Zatim je HEP 24. srpnja objavio Poziv za iskaz interesa za gradnju TE Plomin C, a ubrzo nakon toga je Potpredsjednik Čačić izjavio: „prvi ponuđač koji se javio i prvi na ovom popisu je tvrtka RWE.“. Ne samo da je time obmanuo javnost kako bi simulirao veliki interes za investiranje u Plomin C, nego je otišao i korak dalje te optužio Zelenu akciju da širi dezinformacije vezano za prisustvovanje predstavnika Zelene akcije na godišnjoj skupštini dioničara RWE-a, gdje je predstavnik te tvrtke izjavio da ne namjeravaju investirati u Plomin C. Nakon toga smo medijima poslali video koji dokazuje naše tvrdnje, na što je Ministarstvo gospodarstva poslalo priopćenje u kojem tvrdi da će 15. rujna biti objavljen službeni popis svih ponuda za izgradnju termoelektrane Plomin C iz kojeg će biti jasno vidljivo da je RWE jedan od potencijalnih investitora. Dopis kojeg smo nedavno primili od RWE-a jasno pokazuje da su sve navedene izjave g. Čačića i Ministarstva gospodarstva bile loš pokušaj obmanjivanja javnosti.

Važno je uočiti da RWE u svom dopisu Zelenoj akciji kaže da su oni „zaprimili“ natječajnu dokumentaciju sa zahtjevom da budu strateški partner HEP-a u procesu realizacije TE Plomin C, što je još jedna potvrda da RWE nije iskazao interes za investiranje, nego im je HEP samo poslao dokumentaciju. U nastavku dopisa g. Terium navodi da postoji mogućnost da podrže HEP u modernizaciji termoelektrane u Plominu, što znači da su voljni sudjelovati u pojedinim zahvatima ako ih HEP angažira za taj posao. Međutim, jasno je da ne namjeravaju investirati u izgradnju termoelektrane.

Odluka RWE-a da ne investiraju u termoelektranu na ugljen pokazuje da ne vide financijsku korist od tog projekta, tj. da nisu spremni preuzeti financijske posljedice takvog ulaganja, što bi trebao biti pokazatelj svima da termoelektrane na ugljen jednostavno nisu više isplative.

Dopis RWE-a možete pročitati ovdje.

Dokumenti

Dopis u kojem RWE izjavljuje da nije zainteresiran za ulaganje u Plomin C

PDF 355 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.