hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Dođite na jubilarni 10. Okolišni filmski festival!

Off10 za objava

Deseti E?! - Okolišni filmski festival održat će se od 12. do 15. travnja u Kinu Kinoteka i Zelenoj akciji. Ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!

Deset godina organizacije Okolišnog filmskog festivala, Aktivistička grupa Zelene akcije će proslaviti bogatim filmskim i popratnim programom, s posebnim fokusom na aktualnu temu od iznimne važnosti u pokretu za okolišnu pravdu - ekofeminizam. 

Kroz popratni program i 20 filmskih naslova, kako dokumentarnih tako igranih, od novih izdanja do filmskih klasika, festival će publiku upoznati s (neznanim) junakinjama okolišnog pokreta te je povesti na put otkrivanja teme ekofeminizma. Uz primjere ženskog vodstva i snažnih žena s globalnog Juga, koje su ujedno i najugroženije posljedicama klimatske krize, uključit ćemo i sjajne ženske i queer umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke i edukatorice s lokalne scene. Festivalom posvećenom isključivo ovoj temi želimo povećati vidljivost žena i rodno varijantnih osoba u područjima (okolišnog) aktivizma, umjetnosti, filma, glazbe i edukacije. Zamisao festivala je razotkriti sustav koji počiva na ideji ljudske dominacije nad prirodom i životinjama, muškarca nad ženom, bijelom nad ostalim rasama, koji, kako bi opstao, reproducira nejednakosti toliko duboko ukorijenjene u naše shvaćanje organizacije živog svijeta da ih tretiramo gotovo kao neupitne činjenice. Osigurat ćemo prostor za promišljanje o drugačijim oblicima zajednica i rješenjima koja ne ponavljaju jednake opresivne obrasce.


Festival otvaramo filmom Iluzija obilja koji beskompromisno uvodi gledatelje u srž ekofeminizma, donoseći nam priče triju neumornih heroina iz Južne Amerike. Ostatak glavnog dugometražnog programa uključuje dokumentarni film o jednoj od najpoznatijih ekofeminiskinja današnjice, zvan Sjeme Vandane Shive, koji će nam približiti desetljeća njezine borbe za prehrambeni suverenitet i okolišnu pravdu. Film Draga djeco budućnosti, odaje počast mladim generacijama kroz borbe triju mladih žena koje se u Ugandi, Čileu i Hong Kongu uključuju u građanski neposluh. 

U bloku Animalizam, uz selekciju kraćih filmova i razgovor, nastojat ćemo osvijestiti povezanost opresije žena, prirode i životinja te otvoriti temu veganstva kao feminističke prakse.

Program tradicionalno otvaramo i dijalogom s pokretima iz susjedstva. Stoga ćemo nakon filma Lobau ostaje s aktivistkinjama iz austrijskog klimatskog pokreta razgovarati o naprednim načinima organiziranja za klimatsku pravdu i ekofeminizmu kao jednoj od strategija.

Jubilarno 10. izdanje odlučili smo obogatiti s nekoliko filmskih klasika! Tako donosimo i izvanredan film redatelja S. Soderbergha, Erin Brokovich, istinitu priču o pobjedi ženske intuicije, upornosti i brige o zajednici nad korporacijom koja gomila profit pod cijenu ljudskih života. Tu je i film Zvijeri južnih divljina, favorit publike i kritike koji je, uz preko 90 osvojenih nagrada, bio nominiran i za četiri Oskara, a donosi nam fantastičnu dramu koja na začudan i maštovit način prikazuje vezu između kćeri i oca u borbi za opstanak u svijetu koji im tone pred očima.

Zadnji dan festivala, očekuju nas čak dva programa za mlađe! Blok Od malih nogu  prilagođen je osnovnoškolskom uzrastu, dok film Kapetanica Nova, prikazan na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu, preporučamo djeci svih uzrasta, kao i odraslima! Festival zatvaramo Princezom Mononoke (za one malo starije), svevremenskim klasikom japanskog studija Ghibli, koji impresivnom animacijom i bogatstvom interpretacija sažima naše festivalsko istraživanje teme ekofeminizma.

Osim bogatog filmskog programa, očekuju vas i radionice na temu animacije, rodnih stereotipa te samoobrane za žene i rodno diskriminirane osobe, glazbeno otvorenje s Akleom Neon te afterparty u Pločniku sastavljen od audiovizualnog performansa Diego Barronala, berlinskog umjetnika i ženskih / queer DJ-ica elektronske glazbe okupljenih u programu Femme Sound koje će nam pomoći u tome da jubilarno izdanje festivala učinimo nezaboravnim! 

Detalje o filmovima pronađite na službenoj stranici festivala i Facebook događaju.

PROGRAM

Srijeda, 12.4. @ Kinoteka

/ 18:00 - 20:30 /

Otvorenje i nastup Aklee Neon

Iluzija obilja (60’)

Nakon filma slijedi razgovor: Uvod u ekofeminizam

/ 21:00 - 22:30 /

Draga djeco budućnosti (90’)

Četvrtak, 13.4. @ Kinoteka

/ 18:00 - 19:30 /

Zvijeri južnih divljina (93’)

/ 20:00 - 22:10 /

Erin Brokovich (131’)

Petak, 14.4. @ Kinoteka

/ 18:00 - 19:30 /

Žrtva (12’)
Lobau ostaje (30’)

Nakon filmova slijedi razgovor: Blokade iz susjedstva: upoznajte bečke aktivistkinje!

/ 20:00 - 21:20 /

Sjeme Vandane Shive (82’)

Subota, 15.4. 

Radionica za početnice: DIY Animacija by Iva Ružić @ Zelena akcija

Radionica psihodrame: Roza, plava i drugi rodni stereotipi by Jasna Žmak @ Zelena akcija

Radionica samoobrane za žene i rodno marginalizirane osobe @ Gundilićeva 12

/ 10:00 - 11:00 @ Kinoteka /

Blok filmova Od malih nogu (dob 6 - 10 godina): Malo crveno, veliko plavo (2') / Chiripajas (2’) / Suze Oceana (2’) / Toplinski val (2’) / Z projekt (13’) / Zelena nit (6’) / Nangulvi (5’)

Nakon svakog kraćeg filma slijedi razgovor s djecom

/ 11:30 - 13:00 @ Kinoteka /

Kapetanica Nova, 10 + godina (90’)

/ 17:00 - 18:30 @ Kinoteka /

Blok filmova Animalizam: Otrov (2') / Male stvari (5') / Zlatno (17') / Što je prirodno u prirodi? (5') / Lica životinja (5')

Nakon filmova slijeda rasprava: Veganstvo kao feministička praksa

/ 19:00 - 21:30 @ Kinoteka /

Zatvaranje festivala
Princeza Mononoke (140’)

/ 22.00 - 23.00 @Kinoteka /

Audiovizualni performans Potopljeni raj 

Pogledajte fotogaleriju s 9. Okolišnog filmskog festivala.

---

Festival je organiziran u sklopu projekta “EcoFem“ te uz financijsku potporu Europske unije. Sadržaj festivala isključiva je odgovornost Zelene akcije i ne odražava nužno stavove Europske unije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.