hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 05/2004, Svibanj 2004.

Ponikve se nastavljaju

Svi mediji su puni natpisa i priča o divljim deponijama, opasnom otpadu, životinjskom otpadu i ostalom otpadu kojeg je puna Hrvatska. Koju god nadležnu službu nazvali, svi su ljuti na građane jer odbacuju otpad kojekuda. A molim vas lijepo, gdje da ljudi odlažu otpad? Nazvao je građanin da ima dvije litre starog maslinovog ulja i pitao je gdje da ga zbrine. Očito je građanin ekološki osviješćen kad ne želi baciti dvije litre ulja u WC školjku. Odgovorili smo mu u Agroproteinku u Sesvetski kraljevec. A on je pitao da li smo mi normalni i da li znamo koliko će on benzina potrošiti još će i zrak zagaditi dok dođe do Agroproteinke. Na kraju razgovora ispalo je da smo mi krivi, maltene, za sve loše što se događa u Hrvatskoj.

Sva sreća pa smo odavno naučili da je Zeleni telefon između ostalog i ventil za ljute građane. Primjera gdje građani zovu ZT i žele zbrinuti otpad, imamo bezbroj i mišljenja smo da nisu građani krivi što je Hrvatska puna otpada, nego su krive službe i institucije koje do sada nisu napravile puno da se situacija popravi. Nedavno nas je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pitala imamo li lijepe snimke primjera divlje gradnje ali snimljene (pažljivo čitajte) iz z r a k a.

Što se divlje gradnje tiče, dovoljno je da se prošeta po podsljemenskoj zoni s fotoaparatom u ruci. Zadnji slučaj divlje gradnje ("lijepi primjer") kojeg smo primili od građana je baš gradnja u podsljemenskoj zoni u elitnom djelu Zagreba, u ulici Fratrovac 38, gdje red Družbe Isusove bespravno gradi gospodarski objekt bez građevinske i lokacijske dozvole. Osim toga, tijekom gradnje te zgrade građevinskim je materijalom gotovo u potpunosti zatrpan potok Fratrovac zbog čega je morala intervenirati i vodopravna inspekcija.

Otpad

* Jedan građanin je tijekom zime u Šestinskom kraljevcu čistio šumu od glomaznog otpada. Sakupio ga je da se mogu napuniti dva kamiona. Jako pohvalno. Ali već su prošla dva mjeseca, a taj otpad nitko ne želi odvesti. I kako sad građaninu objasniti da nisu svi kao on i da je ostale baš briga što je on vrijedno čistio cijelu zimu šumu od otpada.
* Na Svačićevom trgu na sjeverozapadnom dijelu parka, u drvoredu nalazi se otpad (papiri, boce, kutije...).
* Uz cestu koja ide iz Karestinca prema Stupniku, uz dvorac Kerestinac nastaje divlji deponij.
* Glomazni otpad na uglu tefanovečke i Banatske. Između otpada nalazi se i nekoliko bačava s uljem.
* U ulici I.B. Mažuranić k.br. 14 na dječjem igralištu nalazi se otpad.
* 30 m od križanja Avenije Dubrovnik i Ljubijske ostavljena je bačva od 200 l iz koje curi ulje.
* Lovac iz sela Majdan kraj Dvora bagerom je kraj susjedne kuće iskopao rupu 4x2 m i unutra baca životinjski otpad.

Gradnja

* Građani Zagorja jako su zabrinuti jer su čuli da će se između Gredica i Zaboka graditi aerodrom. Od direktorice Odbora za izgradnju aerodroma gđe. Sandre Mičin saznali smo da je još sve na "klimavim nogama". Kao prvo nisu još otkupili 10% zemlje, kao drugo nemaju još lokacijsku i građevinsku dozvolu. Također još nemaju suglasnost od Ministarstava obrane i Ministarstva šumarstva i poljoprivrede. Ako sve te suglasnosti i dozvole ne sakupe u roku dvije godine, može se dogoditi da Ministarsvo prometa ukine financiranje. Ako će se graditi onda će to biti mali sportski aerodrom. Građani se za sve informacije mogu obratiti gđi. Mičin na broj telefona: 049 329 111
* Na početku Bijenika, na broju 18, nalazi se crkva iza koje je porušeno svo zelenilo, bagerima su iskopani temelji i sve skupa ograđeno je betonskim blokovima. Priprema se gradnja Vip odašiljača iako su građani peticijom prošle godine zaustavili gradnju istog.
* Građani ulice V. Korajca već se dvije godine bore protiv izdane lokacijske dozvole za gradnju pet novih objekata na preostaloj zelenoj površini. Iako je prema novom GUP-u ta površina predviđena kao zeleni pojas, lokacijska dozvola nije poništena jer je izdana za vrijeme starog GUP-a koji tamo predviđa gradnju. Stoga će građani umjesto zelenila gledati jedni drugima u prozore.
* U Dugoj Resi (Petrakovo brdo) kod restorana "Frankopan" gradi se parkiralište.

Zelenilo

* Iz Vukovara smo dobili upit koja stabla ne izazivaju alergiju. U Gradskom zavodu za javno zdravstvo su nam dali imena tih stabala - topola, platana, hrast, bukva, kesten, jablan, javor, vrba i niti jedna voćka NE izazivaju alergije.
* U parku bolnice Sestara Milosrdnica, u Vinogradskoj ulici, na mjesto nedavno posječenih breza, u jesen će se zasaditi nova stabla.
*U Pasarićevoj ulici uništena je zaštitna ograda ispred parka, što su mnogi vozači protumačili kao poziv za parkiranje u samom parku. Građani mole da to područje barem jednom tjedno posjeti "kontakt policajac" kako bi se osobno uvjerio tko i što zapravo boravi u parku.
* U ulici I.B.Mažuranić k.br.19, na zelenoj površini i biciklističkoj stazi vlasnik kafića "Filadelfija" postavlja plato. Ponavlja se slučaj od prošle godine, kada je našom intervencijom plato uklonjen sa zelene površine. Dakle sve ispočetka.
* Još je jedan plato postavljen na zelenoj površini i to na Trgu F. Republike, no kako građani tvrde, komunalni redar se potrudio da se ne uništi zelena površina, dapače plato je onemogućio učestalo parkiranje na prostoru parka.

Vode

* Betonira se korito potoka Kustošaka.
* Šečući uz potok Frateršćica građani su osjetili intenzivan smrad benzina, te su posumljali da je netko izlio benzin u potok. Nešto dalje od tog mjesta uočili su nabacani otpad te nekoliko akumulatora uz sami potok .
* U Samoboru su posljednjih mjeseci građani iz šahtova i WC školjki osjetili intenzivan smrad nafte. Sumnja je bačena na tvrtku "Lind" koja pere teške strojeve i dizalice, a otpadne vode ispušta u kanalizaciju.
* U potok, koji teče uz aleju Bologne, auta-mehaničarska radionica "Dojkić" ispušta otpadna ulja. Kako nam je rečeno u Hrvatskim vodama, vodočuvari neprestano motre to područje i čekaju da ulove počinitelja na djelu kako bi mogli pokrenuti prijavu. * Dana 21. svibnja građanin se nalazio na koranskom mostu u Karlovcu i vidio je veliku masnu mrlju. RAZNO
* Aktivisti udruge Roda u mjesecu rujnu ove godine organizirati će akciju protiv upotrebe jednokratnih pelena i upoznati građane s upotrebom platnenih pelena.
* U Rovinju galebovi napadaju jednog čovjeka. Gospođa se sažalila nad muškarcem i pozvala ZT za pomoć.

Ponikve se nastavljaju!

Dana 19. lipnja u dopodnevnim satima čistit će se Ponikve od smeća, u popodnevnim satima organizirat će se izlet u spilju Veternica, a u večernjim satima ludilo! Sve informacije o tom događaju možete dobiti na naš ZT!
* Aerodrom Pleso, ako će se širiti onda će se širiti, na vojni aerodrom kako ne bi morali otkupljivati privatno zemljište.
* Parcela "Zbirke Richter" kojom upravlja Muzej suvremene umjetnosti zapuštena je. * Knjigu Dubravke Bačun "Smanjimo i reciklirajmo" možete naći u knjižnici Medveščak. Gđa. Bačun najavljuje uskoro novo izdanje knjige.

Promet

* Građanin je jako zabrinut što pješaci ne koriste pothodnik u ulici Dužice već prelaze autoput pretrčavajući ga.
* U ulici Dužice kod k. br. 30 ispred kafića Martin, gradi se pješački prelaz. Pola ceste je zakrčeno s 30 cm visokim rizolima pa je nemoguće proći automobilima.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.