hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilateralni "screening" za poglavlje okoliša, Hrvatska

Republika Hrvatska (RH) i Republika Turska su nedavno započele proces "screening-a" i pregovora glede pridruživanja Europskoj Uniji (EU).

Republika Hrvatska (RH) i Republika Turska su nedavno započele proces "screening-a" i pregovora glede pridruživanja Europskoj Uniji (EU). Obje su zemlje pozvane na prvi multilateralni "screening" u travnju 2006. godine, u sklopu kojeg je Komisija prikazala EU aquis. Nakon prvog sastanka, odvojili su se procesi "screening-a" za svaku zemlju pojedinačno i započelo se s bilateralnim pregovorima.
U slučaju RH, bilateralni "screening" se razdijelio prema: aquis poglavljima, programu Komisije i popisu zakona Europske Unije. RH je morala pripremiti osvrt na nacionalno zakonodavstvo, kao i analizu njegove sukladnosti sa zakonodavstvom Europske Unije.

Paralelno sa službenim procesima, nacionalna mreža nevladinih udruga, Zeleni Forum, je u srpnju 2005. godine zatražila sudjelovanje u timu za "screening" u skolpu poglavlja okoliša od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Mreža nije primila odgovor na poslane dopise. Krajem travnja 2006. godine, na službenom je "web site-u" RH konačno objavljena lista članova "screening" tima. Osim dužnosnika Vlade RH, na listi su se, među 50 pozvanih, nalazili i predstavnici poslovnog sektora, uključujući i predstavnike kompanija- zagađivača okoliša (npr. INA, naftna kompanija). Na listi se nije nalazio niti jedan predstavnik nevladinih udruga za zaštitu okoliša.
Ovaj je postupak izazvao jaku reakciju mreže, čiji su predstavnici poslali medijsko priopćenje osuđujući potez uvrštavanja predstavnika kompanija- zagađivača u listu, bez poziva predstavnicima nevladinih udruga. Medijska je akcija urodila plodom; Ministarstvo zaštite okoliša je pozvalo tri predstavnika nevladinog sektora da se priključe timu. Dvije su predstavnice zastupale Zeleni Forum; gđa. Ljiljana Prebanda, predsjednica udruge Sunce iz Splita i gđa. Jagoda Munić, predsjednica Zelene akcije/Friends of the Earth, Croatia iz Zagreba.

Prvi se bilateralni "screening" na temu poglavlja okoliša održao u svibnju 2006. godine, kada su predstavnici RH podnijeli izvješće o statusu transpozicije zakonodavstva Europske Unije u nacionalno zakonodavstvo RH. Tijekom sastanka, pokazalo se da će najveće izazove predstavljati horizontalno zakonodavstvo, uključivanje javnosti, kao i slab inspekcijski sustav uz kompliciranu strukturu državnih institucija, što je EU posebno izdvojila.
Komisiju je zanimao status Arhuške konvencije, kao i Kyoto protokola, koji još uvijek nisu ratificirani. Očekuje se da će se Konvencija ratificirati do kraja 2006., a Kyoto protokol do 2007. godine. Iako je RH ostvarila znatne rezultate na području upravljanja otpadom, u drugim sektorima još uvijek ima mjesta za poboljšanje, ponajprije u sektorima upravljanja vodama i kemikalija. S druge strane, pitanje zaštite bioraznolikosti i GMO-a se poboljšalo u procesu legalne transpozicije.
Za više informacija obratite se Jagodi Munić, Zelena akcija/FoE Croatia
E-mail: jagoda@zelena-akcija.hr
Website: www.zelena-akcija.hr

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.