hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bandić obećavao idilu, a priredio kaos sa smećem i pljačku građana i građanki!

Razbacivanje silnih kanti za prikupljanje otpada po ulicama, neredovit odvoz, nedostatak nadzora i kontrole te nepravedna naplata u kojoj nije bitno koliko tko smeća proizvodi ne čine funkcionalan sustav, već smišljen kaos od strane Bandićeve gradske vlasti. Cilj je okriviti građane i građanke za nepravilno odvajanje otpada kako bi ih potom dodatno opljačkali povećanjem mjesečnih računa.

Poruka je to koju su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije uputili_e danas na performansu ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba. Simbolično su prikazali idiličan sustav odvojenog prikupljanja otpada kojeg je najavljivala gradska vlast, naspram stvarnog stanja koje je daleko od toga.

Kad su se donosili Odluka o načinu prikupljanja otpada i Plan gospodarenja otpadom Zagreba 2018.-2023., Zelena akcija je upozorila  kako će doći do ovakve „smećave“. "U takvom sustavu kanti bez kontrole i redovitog odvoza, s naplatom koja ne poštuje zakonsko načelo 'plati koliko baciš', najviše su kažnjeni oni koji se trude odvajati i reciklirati“, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije. Istovremeno, profitiraju neodgovorni pojedinci i gradska vlast kojoj oni koriste kao izgovor da se sve građane i građanke kazni povećanjem računa. „Time se Bandić oslobađa krivice za postavljanje dokazano najneučinkovitijeg sustava odvojenog prikupljanja otpada", dodao je Košak.

Zagreb reciklira svega desetak posto otpada, a ima cilj od 50% do kraja 2020. godine, što je ovakvim sustavom nedostižno. „Građani i građanke su pokazali da žele odvajati i reciklirati, ali onako kako to rade gradovi veći od Zagreba u kojima je sustav kontroliran, pravedan i poticajan. Svatko bi trebao moći lako odvojiti otpad, biti siguran da on ide na pravo mjesto te biti nagrađen za to“, komentirao je Košak.

Grad stvara privid da i zbog minornih promjena u vidu kupovine kanti i kamiona moraju porasti računi građanima. To je laž i dokaz nebrige za građane i građanke jer se navedeno može financirati iz fondova EU. Osim toga, umjesto da se prikupljeni otpad zbrinjava u gradskim postrojenjima poput centara za ponovnu uporabu i kompostana pa na tome zarađuje, Grad privatnicima skupo plaća oporabu. To je dokaz nesposobnosti gradskih vlasti.

Činjenica je da gradonačelnik Bandić više od 19 godina nije uspostavio kvalitetan sustav gospodarenja otpadom. Zbog toga, Zagreb uvjerljivo drži titulu europske prijestolnice smeća! „Upozoravamo da su sve okolišne, društvene i financijske štete koje danas imamo tek uvod u pravi kaos i drastična poskupljenja, ukoliko Grad ne odustane od forsiranja ovakvog neučinkovitog sustava gospodarenja otpadom”, zaključio je Košak.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.