hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Aktivistička komemoracija za ubijenog anti-GMO aktivista u Brazilu - Izvješće sa akcije i priopćenje

Za syngentaakcija 20071109 003

Aktivistička grupa Zelene akcije je ovog jutra posjetila zagrebački ured agro-kemijske i GMO tvrtke Syngenta, da bi položili cvijeće u znak sjećanja na Valmira Motu de Olivieru (člana brazilskog „Pokreta poljodjelaca bezemljaša“) koji je ubijen 21. 10. od unajmljenih pripadnika osiguranja, tokom zauzimanja Syngentinog polja sa genetski modificiranim organizmima (GMO) u Santa Terezi do Oeste, Parana, Brazil.

Aktivistička grupa Zelene akcije je ovog jutra posjetila zagrebački ured agro-kemijske i GMO tvrtke Syngenta , da bi položili cvijeće u znak sjećanja na Valmira Motu de Olivieru (člana brazilskog „Pokreta poljodjelaca bezemljaša“) koji je ubijen 21. 10. od unajmljenih pripadnika osiguranja, tokom zauzimanja Syngentinog polja sa genetski modificiranim organizmima (GMO) u Santa Terezi do Oeste, Parana, Brazil.

Kratka ceremonija je upriličena na međunarodni dan akcije pokrenut od globalnog pokreta seljaka Via Campesina, kako bi se stavio pritisak na Syngentu da se povuče iz Brazila, također i da bi se odgovorni za ubojstvo priveli pravdi. Slične akcije su se održale širom svijeta u znak potpore aktivistima Via Campesino i u znak sućuti za ubijenog aktivista.

Ujutro 21. listopada 2007. grupa od oko 150 poljodjelaca kojima je oduzeta zemlja zauzeli su pokusno GMO polje, suočavajući se sa četvoricom naoružanih zaštitara, koji su se potom udaljili. Nakon nekoliko sati, prema svjedočenju aktivista, autobus se zaustavio kod ulaza u polje i oko 40 naoružanih zaštitara je izašlo te otvorilo vatru na aktiviste. Mota je ubijen na mjestu iz neposredne blizine, a njegovi kolege Gentil Couto Viera, Jonas Gomes de Queiroz, Domingos Barretos, Izabel Nascimento de Souza i Hudson Cardin su teže ranjeni.

Akcija je napravljena uz suradnju Heinrich Boll Stiftung

Dokumenti

Priopćenje za medije - Aktivistička komemoracija za ubijenog anti-GMO aktivista u Brazilu

PDF 98.6 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.