hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Afera “Zagrepčanka”

Tumblr inline oph10sgljm1ujyitm 1280

Gradonačelnik Bandić je 2004. godine izjavio: “Ako Grad Zagreb izgubi samo jednu lipu zbog Zagrepčanke, iselit ću se iz grada”. Afera “Zagrepčanka” počela je 2001. i pojednostavljeno glasi ovako: Grad za 15 milijuna eura kupuje svoje zemljište i zgrade u Heinzlovoj 66 od mesne industrije u stečaju pa se nakon tri godine peripetija ipak upisuje kao vlasnik pa prodaje Zagrebčanku Holdingu pa je opet kupuje od Holdinga i tako uvijek za višu cijenu.

Malo dublje pojašnjenje: Tužbom u upravnom postupku protiv Hrvatskog fonda za privatizaciju, Grad Zagreb je u listopadu 1994. krenuo u pravnu bitku za dokazivanje vlasništva nad zemljištem Zagrebčanke. U pretvorbi je Fond za privatizaciju Zagrebčanku pripisao toj tvrtki, premda ga je “Zagrebčanka” godinama unajmljivala od grada.

Izvorno vlasništvo nad zemljištem Grad Zagreb je dokazivao dokumentima koji sežu i do 1927. i u kojima se navodi da je riječ o gradskoj klaonici i stočnom sajmu pa je u pravničkim ugovima vladalo mišljenje da je riječ o gruboj omašci koja se jednostavno mora ispraviti. Milan Bandić je 25. travnja 2001. potpisao kupoprodajni ugovor kojim Grad Zagreb daje tadašnjih 30 milijuna njemačkih maraka za zemljište koje mu ionako pripada.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.