hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

85% glasača na referendumu protiv golf resorta na Srđu

400698 10151535886003548 105971084 n

U nedjelju, 28.4.2013. u Dubrovniku je po prvi puta u povijesti Republike Hrvatske održan referendum kojeg su inicirali sami građani. Od građana koji su se odazvali referendumu njih čak 85% (odnosno 10.051) izjasnilo se protiv projekta tvrtke Razvoj golf kojim se, pod krinkom izgradnje igrališta za golf, omogućava apartmanizacija Srđa.

Unatoč činjenici da je ova brojka veća od broja glasova koje je u prvom krugu lokalnih izbora dobio aktualni gradonačelnik Dubrovnika (8.328) i nešto manja od broja glasova koje je dobio u drugom krugu (11.924), zahvaljujući vrlo restriktivnom zakonu o lokalnim referendumima, rezultati referenduma nisu pravno obvezujući za lokalnu vlast.

Naime, referendumu se odazvalo nešto manje od 12.000 dubrovčana što čini 31,5% biračkog tijela, dok je prema važećem zakonu za uspješan referendum potrebno izjašnjavanje minimalno 50% + 1 glasača (u slučaju Dubrovnika, to je oko 19.000 ljudi). Osim ovako strogog kriterija koji ne vrijedi za referendume na nacionalnoj razini i prema kojem bi teško bila formirana bilo koja lokalna, nacionalna ili, kao što smo se nedavno imali prilike uvjeriti, nadnacionalna vlast, problematična je i odredba prema kojoj su odluke referenduma za gradske vlasti obvezujuće samo jednu godinu.

Kad se u obzir uzmu restriktivni zakon kao i napori koje su lokalne i nacionalne vlasti ulagale kako bi na sve moguće načine sabotirale održavanje referenduma, manipulirajući s datumom njegovog održavanja i otvoreno pozivajući građane da na njemu ne sudjeluju, ovakav rezultat referenduma treba promatrati kao uspjeh i dodatni poticaj da se ustraje u borbi protiv ovog štetnog projekta. Sličan su stav iznijeli i članovi inicijative Srđ je naš na danas (30.04.2013), održanoj konferenciji za novinare. Riječima Đure Capora, koordinatora inicijative: "Kod 31% građana probudili smo vjeru da sami mogu odlučiti o projektu na Srđu i budućnosti Dubrovnika. Građani Dubrovnika jasno su na reFERenDUmu iznijeli svoj stav o projektu na Srđu i Incijativa SJN učiniti će sve da se ta volja građana i provede... Iz ovog reFERenDUma izlazimo osnaženi podrškom 85% građana koji su iznijeli svoj stav o projektu na Srđu, te povjerenjem mnogih građana koji su nesebičnim volonterskim doprinosom omogućili reFERenDUm... Slavljenje činjenice da jasno izražena volja građana nije pravno obvezujuća za Gradsko Vijeće najbolje govori o podcjenjivačkom odnosu ovog investitora prema građanima Dubrovnika... SJN će još odlučnije ustrajati na borbi protiv mnogih nezakonitosti na kojima se ovaj projekt temelji."

Podsjećamo da zakonitost dokumentacije na kojoj se ovaj projekt temelji trenutno osporavaju čak tri tužbe. Prvu je još 2006. godine zbog nezakonitih izmjena prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, kojima je površina predviđena za golf povećana čak tri puta, ustavnom sudu podnijelo nekoliko dubrovačkih udruga. Drugu su tužbu, protiv UPU-a, udruge podnijele upravnom sudu 2012. godine, dok su treću tužbuprotiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš za projekt Razvoj golfa, Zelena akcija i inicijativa Srđ je naš podnijeli početkom travnja 2013. Osim toga u planu je i tužba Ustavnom sudu zbog neusklađenosti zakona o referendumu, odnosno njegove odredbe o izlaznosti od 50% + 1 birač, s Ustavom RH.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.