hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

23% birača je dovoljno za formiranje Vlade RH, a 35% birača nije dovoljno da odluči o Plominu C?

Img 2557 20copy

Usprkos činjenici da su se građani Labinštine na referendumu o termoelektrani na uvozni ugljen Plomin C vrlo uvjerljivo s čak 94,16% glasova usprotivili ovome projektu, Vlada pokušava negirati rezultate koristeći izgovor kako je izlaznost bila manja od 50%.

Međutim, činjenica je da na gotovo niti jednom referendumu te niti jednim izborima u Hrvatskoj volja građana nije bila izražena ovako jasno kao na referendumu o Plominu C. Za aktualnu vladajuću koaliciju je na izborima 2011. u 11 izbornih jedinica glasalo svega 23% ukupno registriranih birača, ali s obzirom na ukupnu izlaznost, imali su dovoljno mandata da formiraju Vladu. Dakle, unatoč tome što čak 77% birača nije glasalo za Kukuriku koaliciju, bilo im je omogućeno stvaranje Vlade koja će donositi sve bitne odluke za državu u periodu od čak 4 godine. Slično, za aktualnu predsjednicu je u siječnju ove godine u drugom krugu izbora u 11 izbornih jedinica glasalo 30% ukupno registriranih birača. S druge strane, prije 3 dana na referendumu o Plominu C, čak 35% ukupno registriranih birača na tom području direktno se suprotstavilo izgradnji Plomina C. Usprkos evidentno većem suglasju birača o Plominu C nego o Vladi RH, ministar Vrdoljak iz te iste Vlade bahato poručuje kako se neće obazirati na rezultate referenduma.

Usporedba oko usuglašenosti građana vrijedi i za referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji kao i za referendum o ustavnoj definiciji braka. Na prvom, 29% ukupno registriranih birača glasalo je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a na drugom je samo 25% ukupno registriranih birača glasalo za ustavnu definiciju braka. Kao što je poznato, oba referenduma su bila valjana. Također, oba referenduma imala su ukupnu izlaznost ispod 50%.

Iz navedenog je vidljivo kako je odluka građana Labinštine itekako relevantna i mora se uzeti u obzir. Ministar Vrdoljak pokušava se sakriti iza neujednačenog i suštinski nedemokratskog zakonodavnog okvira o referendumu, međutim, samo interesno vezani pojedinci mogu poricati da je ovakav rezultat referenduma iznimno uvjerljiv pokazatelj stavova građana. Zbog toga na temelju rezultata referenduma nastavljamo kampanju protiv izgradnje Plomina C.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.