hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Biciklopopravljaona

126095343 154362923053140 8135115485216367991 n

Biciklopopravljaona, popularno zvana BicPop, je besplatni, volonterski i participativni servis za bicikle utemeljen na "uradi sam" principu: popravite sami svoj bicikl uz pomoć naših volontera i volonterki!

BicPop djeluje od 2009. god. u okviru Zelene akcije, a osim promicanja ponovne uporabe i biciklizma, kao okolišno prihvatljivog oblika transporta, cilj je i društvena solidarnost kroz stvaranje prostora u kojem ljudi pomažu jedni drugima. Vrijednost ovog prvog volonterskog biciklističkog servisa u Hrvatskoj pokazuje i to što je 2021. godine dobio nagradu “Ponos Hrvatske”. 

Biciklopopravljaona radi četvrtkom od 17:00 do 20:00. Dok su na snazi mjere suzbijanja pandemije, svoj dolazak na termin trebate najaviti na broj 099 314 9694 ili e-mailom na biciklopopravljaona@zelena-akcija.hr.

ČEMU I KOME SLUŽI BICIKLOPOPRAVLJAONA?

Svrha Biciklopopravljaone je pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i savjete koji bi im omogućili da sami poprave svoj bicikl.

Vlasnice_i bicikla u Biciklopopravljaoni će moći pronaći neke od teže dostupnih biciklističkih i drugih alata koje se pojedincima obično ne isplati kupovati. Osim toga, osiguravamo potrošni materijal i kemikalije kao što su zakrpe, ljepila, ulja i masti.

Također, svima koji dođu na raspolaganju je podrška volonterki_a koji će im pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti same_i.

Korištenje Biciklopopravljaone besplatno je za sve, no korisnici moraju sami kupiti sve dijelove koje na njihovom biciklu treba zamijeniti. Ništa ne prodajemo, nego samo pružamo prostor, mogućnost korištenja alata i pomoć dežurnih volonterki_a.

PO ČEMU SE BICIKLOPRAVLJAONA RAZLIKUJE OD OSTALIH SERVISA ZA BICIKLE?

BicPop je servis za bicikle utemeljen na "uradi sam" principu: korisnice_i imaju podršku volonterki_a, ali u svim popravcima moraju sami sudjelovati.

Za razliku od drugih servisa za bicikle, u Biciklopopravljaoni svoj bicikl ne možete jednostavno ostaviti na popravku i vratiti se kad bude gotov. Dežurne volonterke i volontere  možete pitati za savjet ili pomoć, a od vas se očekuje dobra volja i želja za upoznavanje vlastitog bicikla.

Korištenje Biciklopopravljaone besplatno je za sve! Niti jedna od dostupnih usluga se ne naplaćuje.

Ako ste jako zadovoljni popravkom koji ste obavili ili pomoći koju ste dobili, slobodni ste donirati: dijelove bicikla, alate, potrošni materijal ili grickalice za volontere. Nitko, međutim, nije dužan dati išta, neovisno o opsegu i trajanju izvršenog popravka.

Ne prodajemo bicikle i rezervne dijelove. Zamjenu za dotrajale ili slomljene dijelove koje na vašem biciklu treba popraviti sami ćete morati nabaviti u dućanu. Ipak, u BicPopu ćete možda uspjeti pronaći zamjenu za dio koji je na biciklu potrebno zamijeniti. Riječ je o dijelovima koje nam je netko ranije donirao ili pak o dijelovima skinutima sa starih i nepopravljivih bicikala.

USLUGE KOJE BICIKLOPOPRAVLJAONA NE PRUŽA

Bicikl ne možete ostaviti na popravku. Smisao Biciklopopravljaone je da same_i nešto naučite o popravljanju svog bicikla. Popravke u pravilu vršite sami_e, pri čemu se za pomoć uvijek možete obratiti volonterkama i volonterima koji, iako iskusni, ne znaju nužno sve. Možda nećemo moći popraviti neke rijetke primjerke jako modernih, skupih i egzotičnih dijelova. Zapravo su nam najdraži klasični bicikli koje ste kupile_i na Hreliću ili naslijedile_i od roditelja. :)

Alat se ne može posuđivati tj. iznositi van prostora Bicikloporavljaone. Isto vrijedi i za dijelove; možete dobiti isključivo ono što odmah ugrađujete na bicikl.

BicPop, odnosno njene volonterke i volontere, ne može se držati odgovornima za ikakvu štetu koja bi na vama ili vašim biciklima mogla nastati uslijed korištenja usluga, alata i prostora Biciklopopravljaone. Možemo, međutim, garantirati da će vam svaka pomoć biti pružena s najvećom brigom za vas i vaše bicikle.

PROGRAM RECIKLAŽE BICIKALA

Jedan od važnijih ciljeva ovog projekta jest spriječiti da još upotrebljivi bicikli, odnosno njihovi dijelovi, završe u smeću. Želja nam je prikupiti što veću količinu starih bicikala kako bismo ih obnovile_i ili iskoristile_i za dijelove.

Pozivamo stoga sve koji posjeduju bicikle, a koje više ne namjeravaju koristiti (bez obzira u koliko lošem stanju bili), da ih daruju Biciklopopravljaoni.

Bolje bicikle popravljamo i prosljeđujemo onima koji ih ne mogu sami kupiti, najčešće u suradnji s humanitarnim udrugama i inicijativama, ustanovama za socijalnu skrb itd. Bicikle, koje ocijenimo nepopravljivima, rastavljamo i iskorištavamo za dijelove koji će se ugraditi u bicikle onih kojima ti dijelovi trebaju. Na ovaj način štedimo resurse i energiju, ali i smanjujemo financijsko opterećenje koje popravak ili kupnja novog bicikla sa sobom donosi.

KADA JE BICIKLOPOPRAVLJAONA OTVORENA?

Svakog četvrtka od 17:00 do 20:00.

KAKO MOGU POMOĆI RADU BICIKLOPOPRAVLJAONE?

Kao što je prethodno spomenuto: donacijama starih bicikala, dijelova, literature, potrošnog materijala, novca, volontiranjem u Biciklopopravljaoni ili donacijama na žiro račun Zelene akcije (pod svrhu upisati: "za Biciklopopravljaonu").

KAKO MOGU POSTATI VOLONTER_KA BICIKLOPOPRAVLJAONE?

Ukoliko se osjećate voljni i sposobni pružati pomoć drugima, dođite u Biciklopopravljaonu u njeno uobičajeno radno vrijeme i javite se nekoj od volonterki i volontera. U početku ćete popravke izvoditi pod diskretnim nadzorom nekog od starijih volontera, a kasnije, kada se uvjerimo u određenu razinu znanja i vaše lijepo ponašanje, samostalno.

Da biste nam pomogli, ne morate nužno biti velemajstorica ili velemajstor. Čak i ako je vaše znanje ograničeno samo na najjednostavnije popravke (poput krpanja gume), možete biti od velike koristi. Popravljat ćete, dakako, samo stvari za koje ste sigurni da ih znate popraviti i nećete se primati onih koje vam nisu jasne. Uz pomoć starijih volontera_ki, postepeno ćete proširivati svoja znanja.

DODATNA PITANJA

Možete se obratiti na e-mail biciklopopravljaona@zelena-akcija.hr ili na broj 099 314 9694.

Dobro nam došli i došle!

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.