hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

O kampanji Vratite magnoliju

160950091 1164807040637629 1162623755572014814 n

Zelena akcija je pokrenula kampanju u ožujku 2018. godine kako bi spriječila uništavanje zelenila na vrlo simboličnom trgu u središtu Zagreba. Zajedno s lokalnim građanskim inicijativama i organizacijama, osnovali smo novu inicijativu pod nazivom "Vratite magnoliju".

Primarni je cilj bio zaustaviti sječu svih stabala i niskog raslinja na trgu, ali je preraslo u nešto puno veće. Više od 6 mjeseci, stotine građana i građanki okupljalo se svakog tjedna na trgu u znak prosvjeda protiv njegove devastacije te kršenja zakona i procedura tijekom intervencija u zaštićenim kulturnim dobrima u gradu. Iako je planirano uređenje trga provedeno te sva stabla posječena, kampanja je imala veliki utjecaj. Tijekom šestomjesečnog razdoblja organizacije prosvjeda, stablo magnolije postalo je simbolom otpora protiv devastacije javnih prostora i takvog opasnog upravljanja gradom. Osim toga, mobilizirano je na stotine građana_ki, uključujući umjetnike, javne ličnosti, kulturne djelatnike, arhitekte, članove mjesnih vijeća itd., aktivno sudjelujući u brojnim aktivnostima Inicijative koje su svi mediji prenosili. Inicijativa, u nekom drugom obliku, nastavlja svoj rad, prvenstveno vezan za druge javne prostore u Zagrebu.

Kako je sve krenulo

Početkom 2017. godine, Zeleni telefon Zelene akcije zaprimio je upit vezano uz planirano uređenje Trga žrtava fašizma prema kojem bi sva stabla i nisko raslinje bili uklonjeni. Na zahtjev Zelene akcije da nam pokažu projekt i apele da se on izmijeni s ciljem zadržavanja zdravog biljnog fonda, od nadležnih institucija na žalost nikada nismo dobili odgovore.

Sama kampanja je započela 23. 03. 2018. kada je tijekom izvođenja radova „uređenja“ Trga žrtava fašizma iščupano je stablo magnolije. Taj čin smo prepoznali kao ključni trenutak uključivanja građanki i građana u inicijativu čiji je primarni cilj bio spriječiti sječu zelenila na Trgu žrtava fašizma, ali i zatražiti od nadležnih institucija predstavljanje cjelokupnog projekta tzv. „Pješačkog centra izvrsnosti“, s obzirom kako su ti radovi prva faza realizacije velikog projekta.

Istoga dana smo napravili prvu akciju na Trgu žrtava fašizma i pozvali sve ostale inicijative, udruga i građanke i građane da nam se pridruže. Tako je 26. 03. 2018. nastala i Inicijativa „Vratite magnoliju“.

Inicijativu čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani  iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD. Podupiratelji Inicijative su "Savica ZA Park", inicijativa Samoborček i inicijativa "Spasimo potok Črnomerec" te brojne građanke i građani grada Zagreba.

Djelovanje inicijative ide u dva smjera. Jedan je kroz direktne akcije i redovita druženja s građankama i građanima srijedom u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a drugi je slanje prijava, zahtjeva i apela nadležnim institucijama. Nikada se nije dogodilo da je toliki broj strukovnih organizacija tako glasno ustalo protiv realizacije jednog projekta. Naročito nakon što su započeli radovi uklanjanja stepenica na Domu hrvatskih likovnih umjetnika koji je zasebno zaštićeno kulturno dobro u vlasništvu RH. Zbog toga smo, uz udrugu Pravo na grad, a u ime inicijative "Vratite magnoliju", podignuli kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvija Novaka.

Kampanju pratite putem Facebook stranice i weba Zelene akcije.

Jasna Šumanovac - predstavnica Zelene akcije u Inicijativi "Vratite magnoliju"

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.